Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü Kedvencek

Rózsák vonzásában

 -Textiltervezőként kerültél a rózsák vonzáskörébe. Több kreativitást találtál a rózsaszirmokból készült szépségápoló szerekben, gasztronómiai ínyencségekben, mint a textíliákban?

- Minden alkotótevékenységhez szükséges a kreativitás, inkább arról van szó, hogy mihez kapsz inspirációt, belső motivációt. Hét éve talált meg a rózsa téma, és teljesen beszippantott. Korábban belsőépítészeti projektekben vettem részt, fali- és bútorkárpitokat, függönyöket terveztem. A munkáimra jellemző volt, hogy visszanyúltam az ősi textiltechnikákhoz, a hímzéshez, a szövéshez. A Szépalma Hotel bővítése kapcsán Szikszai Júlia belsőépítésszel dolgoztam egy közösségi tér díszítésén. Hagyományos ülőgarnitúra helyett dobozpárnákat terveztem a falfülkékbe a kalotaszegi hímzés motívumkincseivel. Ügyes kezeket kerestem itt Nógrád megyében, akik meghímzik a párnákat. Ennek kapcsán megismertem a nógrádi nők életét, láttam, hogy szükségük van munkavégzési lehetőségekre, közösségi motivációkra.

Megalakítottuk a Vidéki Női Életmód Programot, ami a háztáji gazdaságtól a kézművességen át a falusi turizmusig sok területet foglal magában. Szemléletfejlesztő programot indítottunk a környezetünkben lévő gyógynövények megismerésére, fürdőzsákokat, fürdőpárnákat készítettünk gyógynövényekből, kezdetben saját használatra. Amikor Bér polgármestere a falu szépítésére több mint 16 ezer tő rózsát ültetett a község különböző pontjaira, szinte adódott a lehetőség, hogy rózsás fürdőpárnát, rózsaszörpöt, rózsalekvárt készítsünk.

- Helyi kistermelőkkel együttműködő nonprofit vállalkozásként született meg a Rózsavilág. Hogyan láttál neki a szakmai háttér megteremtésének, a termékfejlesztésnek?

- Mindenekelőtt elmélyedtem a rózsa kultúrtörténetében, amihez nagy segítségemre szolgáltak Géczi János egyetemi tanár könyvei. Sokan női szimbólumnak gondolják a rózsát, holott már az ókorban elsősorban férfi attribútum volt. A csodálatos rózsakertek az uralkodó hatalmát jelképezték, ami által közelebb kerültek az isteni minőséghez, a teremtőhöz. Hiszem, hogy az életben nincsenek véletlenek. Egyik lépés jött a másik után. A rózsa projekt nem létezne, ha nem kapcsolódnak hozzá energiák, szereplők a béri polgármestertől a Vidék és Térségfejlesztéssel foglalkozó Alapítványon át a Szent István Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékéig. Egy ismerősöm tanácsára az utcáról kopogtattam be az egyetemre, a tankszékvezető asszony lelkesen beleállt a Rózsavilág projektbe. Ők biztosítják a szakmai hátteret a tartósítószer-mentes technológiával. A termékfejlesztésben két irányvonalat követünk, a gasztronómiait és a wellness-t.

- Mitől számítanak különlegesnek, egyedinek a Rózsavilág termékei?

- Az ápolószereink, közérzetjavító termékeinek annyira tiszták, hogy ehetőek is. A speciális technológiával készült extraktumoknak keserű, fanyar íze van. Például a vadrózsás koncentrátumunk a rózsa jellegzetes natúr ízét hozza. A gasztronómiai termékeknél az élvezeti érték mellett törekszünk a rózsa gazdag beltartalmának megőrzésére is. Egyedi technológiát alkalmazunk, nem használunk tartósítószert és édesítőszert. Az ayurvéda külsőleg és belsőleg is használható gyógyító növényként tekint a rózsára. A macerátum kivonattal készült termékeink nagyon népszerűek, sokan a kávéba, a teába is belecsöppentik.  Mivel a rózsa a szerelem szimbóluma is, magától értetődik, hogy esküvőkön is jelen vagyunk a termékeinkkel, a nászszoba kellékeitől az üdvözlő italokon át a köszönő ajándékokig.

 

- Nemrégiben új irányt kezdtél kidolgozni a gasztronómia területén Kollár János mesterszakáccsal. Milyen ételekkel, alapanyagokkal harmonizál a rózsa íze?

- Kollár János, a Náncsi néni vendéglője egykori konyhafőnöke szerencsére kísérletező alkat, ráadásul Nógrád megyei. A konyhai kísérletezések során azt tapasztaltuk, hogy egy leheletnyi rózsacseppel, dzsemmel vagy csatnival nagyon jól társíthatók a roston sült húsok és sajtok. Közösen készítettünk egy ’fine dining’ sorozatot, aminek egy részét, a karácsonyi és farsangi menüt megismertettük az érdeklődőkkel a Facebookon, és a recepteket is közzé tettünk ingyenesen. Szeretnénk segítséget adni abban, hogy az ünnepi asztal még ünnepibb legyen családi, baráti közegben is. Hogy a ’fine dining’ ne csak a Michelin- csillagos éttermekben legyen elérhető, hanem azok számára is, akik a séf rózsavilágos iránymutatásait követik. Például libamájhoz, halételekhez, a tenger gyümölcseihez is remekül illik a rózsa íze.  Pezsgő alapú koktélokhoz, rozé borral, málnával ízesített bólékhoz is kiváló. Tervezzük, hogy a jövőben rózsás vacsoraesteket szervezünk különböző éttermekben, hogy az érdeklődők közelebb kerüljenek ehhez az ízvilághoz.

 

- Milyen irányban szeretnéd továbbfejleszteni a Rózsavilág termékkínálatát?

- A wellness-vonalon gondolkodom bővítésben, a közérzetjavító termékek terén. Hamarosan felépül a Rózsaház látogatóközpontja, ahol bemutatókat tervezünk, a rózsabokor-ültetéstől a szüretelésen át a feldolgozás folyamatáig szeretnénk megismertetni a rózsa téma gazdagságát.

Keresés